Omdenken: Een probleem of mogelijkheid zien

“Problemen zijn er om opgelost te worden”. Een kreet die je vaak hoort. De vraag is: is er sprake van een probleem of is het er alleen maar omdat wij het zien en ervaren als een probleem?

Kinderen zijn beter in staat in mogelijkheden te denken dan volwassenen. Dat komt omdat ervaringen in ons leven van invloed zijn op de manier waarop wij denken. Vastgeroeste overtuigingen worden bezwaren en beperken het vermogen tot creatief denken.

Omdenken kan het proces van creatief denken bevorderen. De grondlegger van het omdenken is Berthold Gunster. Hij gaat daarbij uit van twee technieken:

  • maak van een probleem een feit;
  • kijk vervolgens naar nieuwe mogelijkheden.

Inhoud van de workshop

In deze workshop onderzoeken we de eigen denkpatronen, leren we inzicht krijgen in de manier waarop ons brein werkt en welke bezwaren ervoor zorgen dat we de feiten moeilijker kunnen zien.

Aan de hand van praktijk voorbeelden gaan we plenair aan de slag met de twee bovengenoemde technieken om te kijken hoe we van het probleem een mogelijkheid kunnen maken. Daarbij word je ook uitgedaagd om te kijken naar je eigen denkpatroon.

Voor wie en wanneer:

De workshop is bedoeld voor vrijwilligers in De Ronde Venen en vindt plaats op donderdagavond 20 april van 19.00 tot 21.30 uur in Mijdrecht. Locatie volgt na aanmelding.

Na afloop:

  • ben je bekend met de twee stappen van Omdenken;
  • kun je deze stappen toepassen binnen je eigen handelen;
  • heb je zicht op je eigen denkpatronen en weet je welke bezwaren hierin het meest voorkomen.

De trainer

Monique van Coaching Forward is erkend coach, counselor en trainer. Zij verzorgt ook dit jaar weer in het voor- en najaar trainingen en workshops voor het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Voor meer informatie: www.coachingforward.nl