Workshop: Verlies, kwetsbaarheid & veerkracht

Zorgvrijwilligers komen in hun werk in aanraking met ouderen die verliezen met zich meedragen. Zowel door het afscheid wat zij moesten nemen van dierbaren, als ook verlies van kracht en soms zingeving. Dit maakt hen kwetsbaar, terwijl zij ten dele door hun ouderdom veelal al in een kwetsbare positie verkeren. Hoe hier nu mee om te gaan? Wat is de betekenis hiervan voor ouderen? Is er ergens nog veerkracht, zinbeleving en/of perspectief waar zij verder mee kunnen? En wat hebben zij nodig om zowel met verlies en kwetsbaarheid het leven te leven waar zij zich wel bij voelen? Waar putten zijn zin en kracht uit? Hoe kunnen zorgvrijwilligers hen hierbij steunen?

Maar ook hoe kunnen zorgvrijwilligers zelf omgaan met de pijn, verlies en kwetsbaarheid wat zij bij ouderen tegenkomen.

Deelnemers van de workshop krijgen inzicht in de beleving van verlies, kwetsbaarheid en de mogelijkheid van veerkracht bij ouderen. Zij krijgen handvatten hoe hiermee om te gaan, hoe ouderen te steunen. En zij staan stil bij wat de impact ervan, van het bezoeken van verdrietige en kwetsbare ouderen met hen doet.

Deze veelzijdige workshop is o.a. gebaseerd op het werk van de Belgische psychiater Dirk de Wachter, verlieskundige Manu Keirse, specialist op het gebied van kwetsbaarheid Brené Brown en het model positieve gezondheid van Machteld Huber.

Aan het eind van de workshop hebben de deelnemers:
· Inzicht in verlies, kwetsbaarheid en veerkracht bij ouderen en de impact ervan op ouderen
· Handvatten en concrete tips ‘hoe om te gaan met verlies, kwetsbaarheid en veerkracht’
· Zicht op grenzen en mogelijkheden in de omgang met bovengenoemde thema’s als zorgvrijwilliger, en de impact die in het contact met ouderen deze thema’s voor henzelf betekent

Wat: Workshop “Verlies, kwetsbaarheid en veerkracht”
Trainer: Tilly de Kruijff, geestelijk verzorger en trainer bij Reliëf
Wanneer: woensdag 8 juni 2022
Waar: Gemeentehuis Raadszaal (Croonstadtlaan 111 Mijdrecht/ ingang raadhuisplein))
Tijd: 09.30 – 12.00 uur (inloop vanaf 09.15 uur)
Kosten: gratis
Aanmelden: uiterlijk 27 mei
Maximum: 30 deelnemers
Voor meer informatie: mail naar mantelzorg@stdb.nl of bel naar 0297-230280 en vraag naar Ester of Tanja